Zin om een nieuwe techniek te ontdekken? Ga dan aan de slag met weven! Met deze verslavende hobby maak je de mooiste projecten. In dit blog lees je alles over de techniek weven, welke materialen je nodig hebt en hoe je begint met weven!
Wat is weven?
Weven is een techniek waarbij je textiel kunt maken door garens op een weefraam op verschillende manieren te vlechten. Je gebruikt hiervoor verticale kettingdraden die je op je weefraam opspant, die je vervolgens als raster gebruikt om met een ander garen op en neer in te weven. De techniek is weer helemaal terug van weggeweest en wordt gebruikt om de mooiste ontwerpen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld wandhangers, onderzetters of tasjes weven. Benieuwd welke materialen je nodig hebt om te weven en hoe je begint met weven? Lees snel verder!

Welke materialen heb je nodig om te weven?
Om te starten met weven heb je een aantal basics nodig, waaronder een weefraam, weefnaald en garens om mee te weven. Bekijk hieronder favoriete producten wanneer je wilt starten met weven.
Kies voor het weefraam dat past bij jouw project. Je hebt ronde weeframen, vierkante weeframen en ook uitschuifbare weeframen zodat je verschillende groottes van projecten kunt maken. Wij tippen het weefraam van Rico, verkrijgbaar in twee formaten van 19 x 29cm of 30 x 39,5cm.
Een weefraam bestaat meestal uit een aantal onderdelen: het weefraam zelf, de keerkam, steeklatten en een kam. De keerkam wordt gebruikt om de ketting draden snel te kunnen wisselen. Met de gewone kam kun je je geweven draden goed aandrukken.
Ideaal voor het maken van bijvoorbeeld vlechten en verfijnde motieven. De Prym Weef- en Paknaalden zijn hoge kwaliteit grote handwerknaalden met een platte stompe punt.
Wij gebruiken het liefst licht en dun katoen, zodat je dit het minste gaat zien in je projecten. Maar je kunt natuurlijk ook voor een hip kleurtje kiezen. Gebruik bijvoorbeeld Budgetyarn Cotton DK, Yarn and Colors Favorite of het hele dunne Durable Breikatoen No. 12 voor het opspannen van je kettingdraden op het weefraam.
Je kunt eigenlijk met allerlei soorten garens weven. Van dik voor een stoer en chunky uitstraling tot dunnere garens voor een verfijnd effect. Zo is Budgetyarn Chunky Acrylic is het perfecte garen voor het maken van de basisweefsteek maar ook voor het maken van franjes.
Ook kan het gaaf zijn om te weven met een lintgaren zoals Pink Label Acrylic Ribbon. Vooral de lusjessteek komt hiermee goed uit de verf.
Kies voor het maken van mooie vlechten voor een dikkere lontwol. Door de volumineuze en losse structuur maak je hiermee de mooiste vlechten. Bijvoorbeeld Durable Chunky, Drops Snow of Drops Polaris
Combineer verschillende texturen en kleuren met elkaar en gebruik bijvoorbeeld ook eens garens dubbel- of driedubbeldraad voor grootse effecten in je weefwerk. Heb jij de keuze voor je garens gemaakt? Lees dan snel verder hoe je begint met weven.
Hoe begin je met weven?
Allereest begin je met het opspannen van het weefraam. Maar hoe span je een weefraam op? We leggen je hieronder uit hoe je een rechthoekig/verkant weefraam opspant.
Het opspannen van het weefraam
Neem het garen waarmee je jouw weefraam wilt opspannen en maak een knoop links onderaan het weefraam zodat de draad vast zit. Leg de keerkam op je weefraam. Houdt de draadspanning niet te strak, maar ook niet te los. Je gaat nu langs de diepere gleuf van de keerkam omhoog, haal de draad door de eerste gleuf en leidt de draad nu bovenaan door de tweede gleuf naar beneden. Zorg dat je de ondiepe gleuf op de keerkam overslaat, en de draad door de tweede diepe gleuf naar beneden leidt. Herhaal dit totdat je bij de laatste gleuf bent aangekomen. Hecht de draad af en knoop hem goed vast. Hecht aan de rechter onderkant van het weefraam een nieuwe draad aan. Je gaat nu hetzelfde principe herhalen, alleen leidt je de draad door de ondiepe gleufjes van de keerkam. Hecht de draad af wanneer je alle gleufjes hebt gehad. Je heb je weefraam nu dubbel bespannen. De opgespannen draden noemen we ook wel kettingdraden. Mochten de kettingdraden de strak of te los zitten kun je dit stellen met de vlinderschroefjes aan de onder en bovenkant van het weefraam.
Basis weefsteken en technieken
Weefsteek – Tabby Weaving
Bij de basis weefsteek, ook wel Tabby weaving genoemd, weef je afwisselend op en neer tussen de kettingdraden. Je gaat hiervoor van afwisselend onder naar boven tussen de kettingdraden door. Je weeft hiervoor van de ene naar de andere zijkant, en wisselt bij de volgende toer het patroon om door de keerkam te kantelen. Dat wil zeggen dat waar je in de heengaande toer onder de kettingdraad door ging, je in de teruggaande toer over deze kettingdraad heen weeft en andersom. Je kunt voor de basis weefsteek afwisselen tussen elke keer één kettingdraad of over meerdere kettingdraden weven. Wil je een fijnere structuur krijgen? Dan weef je telkens over één kettingdraad.
Vlechten weven – Soumak Weave
Voor het maken van vlechten, ook wel Soumak weaving genoemd, werk je in een heengaande en teruggaande toer over minimaal 2 kettingdraden. Je kunt voor de Soumak het beste een weefnaald gebruiken zodat je gemakkelijk om de kettingdraden kunt steken. Je kunt van rechts naar links werken of van links naar rechts. In onderstaande uitleg werken we van rechts naar links.
Stap 1: Steek je draad om 2 kettingdraden van boven en haal hem onderlangs de kettingdraden weer omhoog. Zorg dat je de naald of draad uiteindes onder de zojuist gemaakte lus naar boven haalt. Trek niet te strak aan. Herhaal dit tot je bij de laatste kettingdraad aangekomen bent.
Stap 2: Werk nu hetzelfde principe van links naar rechts. Maak een lus om de twee volgende kettingdraden en haal de uiteindes onder de kettingdraden door weer onder de lus langs omhoog.
Bekijk ook de video voor een uitgebreide uitleg van de Soumak weefsteek
Franjes weven – Rya Knots
Je weefwerk maak je helemaal af met te gekke franjes. Laat ze lang aan de onderkant van je weefwerk voor een groots effect of verwerk kleine franjes tussendoor. Geweven franjes worden ook wel Rya knots genoemd. De franjes worden het mooiste wanneer je meerdere draden gebruikt om ze te maken. Je maakt ze als volgt.
Stap 1: Knip 2 of 3 draden van dezelfde lengte af en leg ze achterlangs 2 (of meer) kettingdraden. Trek in het midden van de kettingdraden een lus omhoog.
Stap 2: Haal de uiteindes van boven naar beneden door de lus heen en trek strak. Schuif de franje naar beneden.
Bekijk ook de video voor een uitgebreide uitleg voor het maken van de Rya knots of franjes in je weefwerk.
Lusjes weven – Loopstitch Weaving
Voor de lusjessteek, ook wel Loopstitch genoemd gebruik je een extra tool om lusjes op te zetten.
Haal de draad als een gewone weefsteek door de kettingdraden. Je gaat nu lusjes maken die je op de breinaald gaat zetten zodat ze bij de volgende toer mooi blijven zitten. Trek tussen elke kettingdraad een lusje omhoog en zet deze op de breinaald. Doe dit tot aan het einde. Maak nu weer een gewone weefsteek en herhaal het principe met de breinaald nog een keer. Trek de breinaalden voorzichtig uit de lusjes en trek waar nodig de lusjes een beetje naar boven.
Bekijk ook de video voor een uitgebreide uitleg voor het maken van de Loopstitch of lusjesteek in je weefwerk.
Wat kan je maken met weven?
Yes, je weet nu bijna alles over weven: tijd om aan de slag te gaan! Heb jij nog geen idee wat je wilt maken? Ga dan eens aan de slag met deze te gekke wandhanger. Een perfect project voor een beginner.