Contactgegevens
- Wolplein.nl
- Doornepol 5
- 5301 LV Zaltbommel
- +31 (0)418-721313
- Contactinformatie
Bij Wolplein staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze missie is om je te inspireren met prachtige garens en projecten die op een verantwoorde manier voor mens, dier en milieu zijn geproduceerd. In ons assortiment vind je dan ook verschillende duurzame garens en brei- en haakpakketten. Zo kun jij eindeloos verantwoord haken en breien. Maar wat zijn duurzame garens precies, hoe vind je deze garens op onze website en welke keurmerken voor een verantwoord garen zijn er allemaal?
Onder duurzame producten verstaan wij goederen die de natuur, het milieu en alles wat erin leeft weinig tot niet belasten. De duurzame garens in ons assortiment zijn gemaakt van verantwoorde materialen die, met de winning en verwerking ervan, een zo klein mogelijke impact hebben op de aarde en de leefomgeving van mens en dier. Bij dit verantwoorde productieproces is er ook gelet op de inachtneming van de sociale normen. Zo wordt er gestreefd naar eerlijke handel met eerlijke prijzen en lonen en wordt er extra toezicht gehouden op het realiseren van een veilige en hygiënische werkomgeving voor iedere werknemer die betrokken is bij het productieproces.
Door (uitsluitend) te werken met duurzame garens, heb jij een positieve impact op de aarde. Dit wetende, haakt of breit het verantwoorde bolletje garen toch wat fijner, toch?!
Het vinden van duurzame producten op Wolplein.nl hebben we extra makkelijk gemaakt. Zo hebben we een speciale categoriepagina met duurzame producten en heeft elk duurzaam product een groen duurzaamheidslogo gekregen. Aan dit logo kun je zien of een product natuurlijk, biologisch, fairtrade en/of gerecycled is. Daarnaast kun je gemakkelijk filteren op duurzame garens en pakketten door gebruik te maken van het duurzaamheidsfilter op onze categoriepagina’s. Gedetailleerde informatie over de duurzame eigenschappen van een product, waaronder keurmerken en certificeringen, kun je terugvinden op de productpagina onder productinformatie.
Bij biologische landbouw wordt er nadrukkelijk rekening gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. Bij de productie van biologische garens, zoals biologische katoen, wordt er geen gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde organismen, kunstmest, pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen. Ga je aan de slag met biologische wol? Dan heeft het schaap, de lama of de alpaca, waar jouw wol van afkomstig is, meer ruimte gekregen en de mogelijkheid om het natuurlijke gedrag te vertonen.
Wanneer we praten over natuurlijke garens, dan hebben we het over garens die bestaan uit natuurlijke materialen. Dit betekent dat het materiaal door de natuur geproduceerd wordt. In ons assortiment hebben we verschillende garens die natuurlijk (ook wel: plantaardig) zijn. Denk aan (biologisch)katoen, jute, hennep en lyocell.
Garens gemaakt van gerecyclede materialen zijn steeds meer in opkomst. Een garen is gerecycled als het (deels) gesponnen wordt uit restmaterialen. Een duurzame keuze waarbij oude materialen worden hergebruikt en de reststroom van afval wordt verminderd. Zo kunnen garens bijvoorbeeld samengesteld worden van gerecyclede vezels uit spijkerbroeken, gerecycled katoen maar ook polyamide of polyester vezels die gerecycled worden uit plastic flessen.
Met een Fairtrade garen steun je een eerlijke wereld, waarin alle boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, die deel uit hebben gemaakt van het productieproces van het garen, gelijke kansen hebben gekregen. Met deze gelijke kansen krijgen boeren en arbeiders een eerlijke prijs voor hun producten, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.
Om er zeker van te zijn dat een garen duurzaam is geproduceerd, zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen. In het Wolplein-assortiment vind je verschillende keurmerken die op de labels van duurzame garens staan. Aan dit logo kun je zien dat het garen aan een bepaald keurmerk voldoet. Wil je meer weten over de keurmerken van de producten in het Wolplein-assortiment? We leggen je hieronder uit wat ieder keurmerk inhoudt.
Als het GOTS keurmerk op het label staat dan kun je er zeker van zijn dat je een duurzaam garen in handen hebt. En het garen is dan ook meteen biologisch en Fairtrade. Global Organic Textile standard (GOTS) is een internationaal keurmerk ontwikkeld om biologisch geteelde vezels verder te produceren tot duurzaam textiel en garens. Een garen krijgt pas een GOTS-keurmerk als het aan alle strenge eisen voldoet. Er wordt tijdens het gehele productieproces rekening gehouden met het milieu en de arbeidsomstandigheden. Zo worden er geen schadelijke chemicaliën gebruikt, worden fabrieken verplicht om duurzame afvalwatersystemen te gebruiken en zuinig met energie om te gaan. De medewerkers krijgen een eerlijk loon en werken in veilige en gezonde omstandigheden.
Als een garen het Oeko-tex Standard 100 keurmerk heeft, dan bevat het product geen schadelijke stoffen. OEKO-tex is een test- en certificeringssysteem voor textiel. OEKO-tex heeft niet één standaard certificering, maar verschillende productclassificaties in milieuvriendelijkheid en op basis van het gebruik. Hoe dichter het product met de huid in contact komt en hoe gevoeliger de huid, des te strenger de eisen. Als het een garen bijvoorbeeld het Oeko-tex keurmerk krijgt met klasse 1 (dit is de allerhoogste klasse) dan mag het garen in contact komen met de gevoeligste huid en dus ook de babyhuid.
Verder houdt OEKO-TEX in dat het garen milieuvriendelijk en mensvriendelijk geproduceerd is. Het garen is geverfd met ecologische verf. De medewerkers hebben goede arbeidsomstandigheden en worden niet blootgesteld aan schadelijke stoffen.
Als een garen gemaakt is met gerecyclede materialen, dan staat er (meestal) een recycle-teken op het label. De Global Recycle Standard is een certificaat dat een garen (of ander product) krijgt wanneer deze voor minimaal 20% uit gerecyclede materialen bestaat en wanneer de materialen die voor het product zijn gebruikt voldoen aan de juiste maatschappelijke, ecologische en chemische impact van de productie. Het RCS-keurmerk is een light versie van het GRS-keurmerk waarbij het product voor minimaal 5% uit gerecyclede materialen bestaat. Ook wordt voor het RCS-keurmerk enkel gekeken naar het gebruik van recyclede materialen in het productieproces en niet naar andere vereisten omtrent het productieproces.
Het ICEA is een onafhankelijke en gekwalificeerde certificeringsinstantie, die zich richt op het certificeren van producten op ethische en ecologische duurzaamheidscriteria. Producten met het ICEA-keurmerk hebben dus altijd nog een bijgaand ander keurmerk zoals het GOTS, GRS of RCS keurmerk waarop ze gecertificeerd zijn. Wanneer een product het ICEA keurmerk-heeft, kun je ervan uit gaan dat alle stadia van het productieproces grondig zijn gecontroleerd.
Laat je inspireren door ons duurzame assortiment en kies bewust voor een betere wereld voor mens, dier en milieu!